Skip to main content

Grip & Groei

Zingeving is voor veel mensen een begrip waar niet direct een eenduidige omschrijving over kan worden gegeven. ‘Diamant van Betekenis’ kan een ondersteuning zijn in het geven van ‘taal’ aan het begrip zin- en betekenis. Het vertalen van een abstract begrip als zingeving naar praktische behoeften en verlangens. Wat maakt mij op dit moment gelukkig of dankbaar? Zingeving heeft te maken met dagelijkse praktische zin en ook met meer omvattende existentiële levensvragen en de diepere gronden van het bestaan zoals: Heeft het leven zin, is er leven na de dood, hoe moet het nu verder?

Kortom, we hebben allemaal met zingeving te maken, beleven het allemaal anders en geven er allemaal een andere betekenis aan. Vaak kunnen we ons leven prima zelf inrichten op een manier, die aansluit bij onze behoeften en verlangens. Soms lukt het niet vanzelf. Levensinsnijdende gebeurtenissen zoals, een overlijden, een geboorte van een kind, ontslag, een scheiding, het winnen van de loterij, een burn-out, ziek of zorgafhankelijk worden zijn van grote betekenis. Dergelijke situaties doen ons beseffen hoe betrekkelijk het leven is en vragen juist dan om herbezinning.

Vanwaar de naam ‘Diamant van Betekenis’? Een diamant is uniek en staat symbool voor zeldzaam, zuiver, verscheidenheid, vele facetten, schittering en kostbaar. Ook ieder mens is uniek, met schitterende momenten en momenten waarbij alle glans uit het leven lijkt verdwenen. Door goed te kijken, nieuwsgierig te zijn naar alle facetten, kunnen we meerdere facetten in het licht zetten. Door het stellen van de juiste vragen, kun je ook facetten oppoetsen die eerder onderbelicht zijn geweest. Hoe mooi is het wanneer er overzicht ontstaat? Wanneer er hernieuwde zin kan worden ontdekt? Dat er keuzes gemaakt worden waar jezelf en/of de ander, zin aan ontleent en die bijdragen aan de kwaliteit van leven? ‘Diamant van Betekenis’ bestaat uit een visueel veldbord, bestaande uit de 16 facetten. Via bijbehorende vragen over zin, behoeften en verlangens ontstaat er inzicht. Door te zoeken naar wat er nu echt toe doet en daar aandacht, tijd en ruimte te creëren, ontstaat er uitzicht. Wat kan er (nog) wel, wat is van betekenis, waar heb ik wél invloed op, wat draagt bij aan geluk?

De ‘Diamant van Betekenis’ gebruiken we individueel bij coaching (groei) & therapie (grip), in teamontwikkeling (kracht) en in relatie tot zorg- en afhankelijke mensen (compassie). Mensbeeld maakt gebruik van de psychologische inzichten van Finse filosoof Frank Martela.

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen met persoonlijke ontwikkeling